Perníky

Potřebujeme:

Těsto: 650 g hladké mouky (2/3 mouky T-650, 1/3 bílé žitné hladké mouky), 150 g Hery, 200 g medu, 4 vejce, 250 g moučkového cukru, 2 lžíce tmavého kakaa, 1,5 lžičky sody sody, 2 lžíce perníkový koření (skořice, hřebíček, badyán, kardamon)
Na potření: 1 žloutek, 1 vrchovatou lžičku instantní kávy, červené potravinářské barvivo
Poleva: 1 bílek, cca 150 g několikrát prosátého cukru a pár kapek citrónové šťávy

Jak na to:

Med, cukr a rozdrcené prosít koření spolu mícháme nad párou, dokud se vše nerozpustí. Pak odstavíme a necháme vychladnout.
Do vychladlého přimícháme jedlou sodu a vajíčka a zapracujeme část mouky. Potom dáme těsto na desku a postupně přimícháme zbytek mouky (vymícháme těsto musí být vláčné, stání tuhne.) Těsto necháme několik hodin odležet. Potom ho tence vyválíme a vykrajujeme tvary.
Perníky pečeme na vymazaném nebo moukou vysypaném plechu. Upečené klademe na rovnou plochu a necháme vychladnout. Natřeme kávově-žloutkovou směsí (žloutek a kávu utřeme a přibarví troškou barviva), necháme uschnout a natřeme ještě jednou. Zdobíme bílkovou polevou (suroviny vařečkou mícháme asi 20 minut, aby se cukr rozpustil) dle fantazie.

Podobné recepty:

Bílá poleva na perníky, Perníky, Perníky, Měkké perníky, Perníčky s citronovou polevou