Dvoubarevná veka

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 1/2 litru vlažného mléka, 10 g droždí, 3 dcl oleje, 3 celé vejce, 3 lžíce krystalového cukru, 1 Kl soli, 2 lžíce kakaa, 1 balíček prášku do pečiva, olej nebo vepřové sádlo na potření

Jak na to:

Prosejeme si mouku a připravíme kvásek (vlažné mléko, cukr a droždí) a vlijeme ho do mouky. Přidáme olej, kypřící prášek, vajíčka a sůl. Pořádně mícháme 10-15 minut.
Těsto rozdělíme na polovinu. Do jedné části přimícháme kakao a zpracujeme. Pokud bude husté, kápněte tam trošku vlažného mléka. Těsta si rozdělíme na 8 kusů (4x světlé a 4x tmavé).
Rozválíme světlé, pak tmavé a přeložíme přes sebe. Svineme (stlačujte, aby tam nebyl vzduch) a položíme na plech. Plech vymažeme sádlem a koláče nechte na plechu vykynout 1/2 hodiny. Pak je potřete olejem či mastí.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na poloviční teplotě trouby. Po vyjmutí opět potřeme olejem a necháme vychladnout.

Podobné recepty:

Plněná veka, Sýrová veka, Česneková veka, Plňená veka, Nákyp se salámkem