Višňová štrúdl s mákem

Těsto: 1 Šlehačku, 30 dkg hladké mouky speciál, špetku soli
Náplň: očištěné a vypeckované višně (čerstvé nebo zavařené, mohou být i třešně), mletý mák a troška cukru.
Na potření: rozpuštěný margarín např. Heru
Ze smetany, mouky a špetky soli vypracujeme těsto a necháme ho chvilku odpočívat. Mezitím si uděláme náplň z višní a máku, který je smíchán s cukrem. Podle velikostí štrúdlu (tj. plechu) si rozdělíme těsto na 2 - 3 části, které rozválíme na pomoučněném vále.
Každé rozválené těsto potřeme rozpuštěným margarínem např. Herou a posypeme mákem pozor bez cukru. Na vrch těsta uložíme nádivku a zavineme. Přesuneme na plech a vrch štrúdlu také potřeme rozpuštěným margarínem a dáme péct do trouby na mírný oheň.
Višňová-maková štrúdl, Jablečná (maková) štrúdl, Štrúdl bez listového těsta, Štrůdl trochu jinak, Štrúdl z piva