Rýžový nákyp

Potřebujeme:

350 g rýže (klasické, ne ve varných sáčcích), litr mléka, 20 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 3 vajíčka, lžíci moučkového cukru, rozinky, třešňový kompot nebo i jiný, špetku soli

Jak na to:

Rýži zalijeme mlékem, posolíme a uvaříme skoro do měkka. Občas promícháme, ochutnáme a hlavně je třeba sledovat, aby nepři-hořela kvůli nedostatku mléka. Zapneme troubu, aby se vyhřála, dokud budeme připravovat rýži.
Rýži odstavíme z ohně, necháme trošku vychladnout, ale plně. Do rýže vmícháme máslo, cukr, vanilkový cukr a tři žloutku. Ze tří bílků (měly by být studené) si ušleháme sníh a takové dvě třetiny přimícháme k rýži. Zbytek zatím odložíme do lednice.
Do rýže ještě přimícháme okapané třešně (šťávu si necháme v chladničce) a celé to vylijeme do máslem vymazané zapékací mísy. Dáme péct asi na 40 minut, dokud okraje nezačnou slabounce hnědnout. Vyjmeme z trouby, kterou ale ještě nevypínáme.
Z chladničky vytáhneme odložený zbytek sněhu, přidáme k němu lžíci cukru a pokud je třeba, ještě trošku prošleháme. Navrstvíme na nákyp a dáme zpět do trouby ještě na takových 10-15 minut, dokud sněhová čepička nechytí hnědorůžovou barvu.

Podobné recepty:

Rýžový nákyp, Rýžový nákyp, Rýžový nákyp, Rýžový nákyp s meruňkami, Mramorový rýžový nákyp