Plněné lilky

Potřebujeme:

2 lilky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 350 g mletého masa, 2 rajčata, 50 g vařené rýže, sůl, pepř, oregano, olivový olej, 2 PL lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml vody, 80 g rajčatového přetlaku, 2 lžičky krystalového cukru

Jak na to:

Umyté lilky zbavíme stopky a po délce překrojíme tak, abychom získali 2 stejné části. Vnitřek vydlabeme lžičkou, osolíme (vytřeme solí) a necháme odstát 1 hodinu.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno posekanou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přidáme mleté ​​maso, zprudka osmahneme do bílá, úplně ho rozdrtíme, aby se propekl každý kousek. Osolíme, okořeníme pepřem, přidáme oregano, podlijeme teplou vodou, přidáme rýži (kterou si můžeme i předem uvařit) a přidáme také nadrobno nasekané rajčata, které jsme zbavili slupky. Necháme spolu dusit do měkka, můžeme podlévat vodou, ale tu necháme před koncem odpařit, směs nemá být "vodnatá" ...
Lilky omyjeme a plníme trochu vychladlou masovou směsí. Dáme zapéct do předem vyhřáté trouby, minimálně na 30 min při 200 C. Máslo rozpustíme a přidáme mouku, uděláme světlou jíšku, pomalu přiléváme vodu, mícháme, aby nevznikly hrudky. Přidáme rajčatový protlak a spolu povaříme. Zjemníme cukrem.
Zapečené maso s baklažány přelijeme rajčatovou omáčkou a ještě spolu necháme zapéct tak 10-15 min. Podáváme s bílým chlebem nebo houskou.

Podobné recepty:

Lilky plněné kuřecím masem, Lilky plněné kuřecím masem, Lilky plněné šunkou a žampiony, Zapečené plněné lilky, Plněné lilky