Plněné lilky

2 lilky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 350 g mletého masa, 2 rajčata, 50 g vařené rýže, sůl, pepř, oregano, olivový olej, 2 PL lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml vody, 80 g rajčatového přetlaku, 2 lžičky krystalového cukru
Jak na to:Umyté lilky zbavíme stopky a po délce překrojíme tak, abychom získali 2 stejné části. Vnitřek vydlabeme lžičkou, osolíme (vytřeme solí) a necháme odstát 1 hodinu.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno posekanou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přidáme mleté maso, zprudka osmahneme do bílá, úplně ho rozdrtíme, aby se propekl každý kousek. Osolíme, okořeníme pepřem, přidáme oregano, podlijeme teplou vodou, přidáme rýži (kterou si můžeme i předem uvařit) a přidáme také nadrobno nasekané rajčata, které jsme zbavili slupky. Necháme spolu dusit do měkka, můžeme podlévat vodou, ale tu necháme před koncem odpařit, směs nemá být "vodnatá" ...
Lilky omyjeme a plníme trochu vychladlou masovou směsí. Dáme zapéct do předem vyhřáté trouby, minimálně na 30 min při 200 C. Máslo rozpustíme a přidáme mouku, uděláme světlou jíšku, pomalu přiléváme vodu, mícháme, aby nevznikly hrudky. Přidáme rajčatový protlak a spolu povaříme. Zjemníme cukrem.
Zapečené maso s baklažány přelijeme rajčatovou omáčkou a ještě spolu necháme zapéct tak 10-15 min. Podáváme s bílým chlebem nebo houskou.
Lilky plněné kuřecím masem, Lilky plněné kuřecím masem, Lilky plněné šunkou a žampiony, Zapečené plněné lilky, Plněné lilky