Svěží tvarohový koláč s ovocem a želé

28.3.2012
Potřebujeme:

Těsto: 3 vejce, 180 g polohrubé mouky, 180 g práškového cukru, 1 prášek do pečiva, 8 lžic horké vody, špetku soli
Náplň: 2 balíčky nízkotučného tvarohu (2 x 250g), 1 pochoutkový smetanu, 2 vanilkové cukry, 3-4 lžíce moučkového cukru, sezónní ovoce případně kompot
Poleva: 0,5 l šumienky nebo kompotové vody, 1 Zlatý klas

Jak na to:

Žloutku si oddělíme od bílků. Ke žloutkům přidáme polovinu moučkového cukru a vyšleháme. Když máme vyšlehané žloutky s cukrem, uděláme si tuhý sníh z bílků a špetky soli. Po vyšlehání přidáme druhou polovinu cukru a šleháme dál.
K rozšlehaným žloutkům přidáváme postupně horkou vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do těsta jemně vmícháme tuhý sníh z bílků a nalijeme ho do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pak dejte do trouby a nechte upéct do růžová.
Než se koláč peče, připravíme si nádivku. Tvarohy, pochoutkový smetanu a vanilkové cukru v misce utřeme. Přidáme moučkový cukr podle chuti.
Po upečení těsta ho necháme vychladnout a na vychladlé těsto navrstvěte nádivku. Na náplň dejte ovoce. Nakrájené ovoce napěchujeme na náplň a koláč dejte do chladničky.
Mezitím si připravte polevu. Udělejte 0,5 l šumienkové vody. Asi 2/3 sladké vody dejte sevřít do hrnce. V zbývající 1/3 rozmíchejte Zlatý klas a přilijte k vařící sladké vodě do hrnce. Nechte přejít varem a odstavte.
Když želé / poleva trošku vychladne, opatrně, nejlépe po lžičkách ho přelijte přes ovoce.
Dort nechte volně vychladnout, a pak ji dejte do lednice.

Podobné recepty:

Tvarohový koláč, Hrnkový koláč s ovocem a želé, Zákusky s ovocem a želé, Želé bonbony, Křehký koláč s želatinou