Jablkový koláč

29.2.2012
Potřebujeme:

Těsto: 250 g pol.mouky, 125 g másla (margarínu), 60 g cukru, 1 vajíčko, skořici, rum
Náplň: 600-800 g jablek, kryst.cukr, skořici, rum, příp. trocha citronové šťávy
Sypání: 50 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g másla (margarínu), 1 vanilkový cukr

Jak na to:

Sypání: Mouku s cukry promícháme a postupně zamícháme máslo. Hotovou masu na drobenku odložíme do chladničky ztuhnout.
Mezitím si připravíme těsto. Do mísy si připravíme mouku, cukr, máslo a vajíčko. Dochutíme cca lžící rumu a skořicí. Ze surovin si zpracujeme tuhé těsto. Odložíme do lednice na cca 30 min.
Připravíme si jablka. Oloupeme je a nakrájíme na malé kousky. Ochutíme cukrem, skořicí a rumem, příp. i trochou citrónové šťávy. Necháme odstát. Připravíme si formu na pečení, nejlépe s kruhovým dnem. Podle potřeby ji vymažeme a pomoučníme, resp. ji vyložte papírem na pečení.
Na její dno postupným roztlačováním umístěte těsto. Kraje "zvedněte" výše. Na těsto si navrstvěte jablka. Z odloženého těsta "Vymodelujte" okraj, tak ať jsou jablka uvnitř. Nakonec dáme na koláč drobenku. Připravenou směs rozmrvte prsty na vrch koláče. Pečeme při cca 180 ° C 30-45 min.

Podobné recepty:

Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč