Smažené rohlíčky

Potřebujeme:

500 g brambor, 400 g polohrubé mouky, 1 droždí, 100 ml mléka, 2 žloutky, 1 lžíci krystalového cukru, 1 lžičku soli, olej na smažení, kakao, moučkový a vanilkový cukr na obalování

Jak na to:

Brambory uvaříme ve slupce (nebo i bez) doměkka a necháme je vychladnout. Pak je oloupeme a prolisujeme (nebo nastrouháme na mrkvovém struhadle).
Prosátou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do ní droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme teplým mlékem a kvásek necháme vzejít (asi 15 minut).
Pak přidáme sůl, žloutky, prolisované brambory a vypracujeme těsto (aby bylo polotuhé). Těsto necháme asi 20 minut kynout. Vykynuté těsto prohněteme a zformujeme do válce o průměru 2-3 cm. Nakrájíme ho na asi 8 cm kousky a vytvarujeme z nich rohlíky, které smažíme v horkém oleji. Smažíme z obou stran dorůžova.
Necháme je okapat na ubrousku. Ještě teplé rohlíky obalíme v připravené kakaové směsi. Hotové rohlíčky servírujeme s čajem nebo mlékem.

Podobné recepty:

Vánoční ořechové rohlíčky, Čokoládové rohlíčky, Vanilkové rohlíčky - měkké, Vanilkové rohlíčky, Babiččiny vanilkové rohlíčky