Zelená polévka s noky

Potřebujeme:

1 mrkev, 1 cuketu, hrst brokolice, 2 brambory, 1 menší cibuli, olej, vodu, sůl, Podravku, muškátový oříšek, 2 dcl mléka nebo 10% smetany
Halušky: 1 vajíčko, 2 špetky soli a cca 5 lžic dětské krupičky

Jak na to:

Mrkev a cuketu si očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme hrst brokolice. Čím více zeleniny dáte, tím bude polévka krémovější. Očištěnou cibuli nakrájíme na kostičky.
Do hrnce dáme na dno olej a do rozpáleného oleje cibuli a restujeme. Když cibule chytí světlehnědá barvu, přidáme vyčištěnou zeleninu a 2 oloupané a nakrájené brambory.
Zeleninu orestujeme a potom podlijeme vodou. Dáme vařit, dokud není všechna zelenina měkká.
Mezitím si přípavíme halušky: Do misky rozklepneme celé vajíčko a přidáme 2 špetky soli. Přidáme cca 5 lžic dětské krupice. Pořádně promícháme lžičkou.
Když zelenina změkne, ručním ponorným mixérem ji pořádně rozmixujeme. Přidáme 2 dcl mléka nebo smetany, dochutíme Podravku, vegetou, solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. Necháme přejít varem.
Lžičku ponoříme do vroucí polévky. Ze směsi nabereme na horkou kávovou lžičku a opět ponoříme do vařící polévky tak, že Haluška v ní zůstane. Postup opakujeme, dokud se nám nemine celá směs na halušky. Když halušky vyjdou na povrch, povaříme ještě max 30-60 vteřin a můžeme stolovat.

Podobné recepty:

Krková polévka, Hřibová polévka, Zeleninová polévka s noky, Odpalované noky, Kapustová polévka