Šťavnatý rýžový nákyp

Potřebujeme:

rýži, mléko, skořici, zakysanou smetanu, tvaroh, 2 balíčky vanilkového cukru, rozinky, 2 vajíčka, moučkový cukr, kompotované ovoce (nejlépe švestky nebo meruňky)

Jak na to:

Rýži (dvě 2 dcl šálky) zalijeme mlékem, přidáme skořici a vaříme na mírném ohni, občas promícháme. Po uvaření necháme rýži vychladnout. Potom do ní přidáme smetanu, tvaroh, rozinky, dvě žloutku, 2 balíčky vanilkového cukru, příp. i moučkový cukr. Vše smícháme.
Vymažeme zapékací nádobu máslem, do ní dáme 1/2 směsi. Kompotované ovoce necháme okapat (šťávu si odložíme na polití nákypu při podávání), uložíme na směs v nádobě, naneseme druhou 1/2 směsi, zakryjeme alobalem a dáme péct při 180 ° C, 30 min. Posledních 10 min necháme péct bez alobalu. Z 2 bílků si vyšleháme pěnu, přidáme asi 2-3 lžíce moučkového cukru a ještě trochu vyšleháme. Po 30 min vypneme troubu, na nákyp navrstvíme sníh z bílků a vložíme ještě asi na 10 min do teplé trouby. Necháme trochu vychladnout a můžeme podávat. Polijeme šťávou z ovoce, nebo ještě můžeme přidat i kompot.

Podobné recepty:

Rýžový nákyp, Rýžový nákyp, Rýžový nákyp, Rýžový nákyp s meruňkami, Mramorový rýžový nákyp