Lívance

Potřebujeme:

hladkou mouku asi 200g, 20 g droždí (polovička kostky), 1/2 l mléka, 1 kostku cukru do kvásku, hrst cukru moučky 1-1,5 PL, 1 vejce, špetku soli

Jak na to:

Nejprve si uděláme kvásek, do hrnku dáme mléko, kostku cukru a zahřejeme na ohni. Do teplého mléka rozdrobíme droždí a utřeme vidličkou, necháme trochu nakynout. Do mísy nebo středního kastrolu dáme mouku, asi 4 hrsti a hrst polohrubé mouky, hrst moučkového cukru, celé vejce, špetku soli a vylijeme kvásek. Vymícháme elektrickým šlehačem a necháme alespoň 1/2 hodiny kynout na teplém místě.
Připravíme si pánev na lívance. Pánev potřeme olejem, zahřejeme a malou naběračkou lijeme těsto na pánev, pečeme na mírném ohni. Asi po minutě otočíme pomocí dřevěných plochých vařeček, další minutu opečeme z druhé strany a vyklopíme do mísy vystlané ubrousky.
Podáváme potřené povidly a potřísněné šlehačkou.

Podobné recepty:

Kefírové lívance, Jogurtové lívance, Šunkové lívance, Kuřecí lívance, Rychlé lívance