Kuřecí na slovenský způsob

Potřebujeme:

kuřecí stehna 1 až 2kg brambor podle velikosti rodiny, 500 g kysaného zelí, 12% smetanu 250 ml, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, mletý kmín, provensálské byliny, olej na vymazání pekáče, cca 5 dkg strouhaného uzeného sýra např. Kriváň, nasekanou petrželku

Jak na to:

Kysané zelí si nakrájíme na menší nudličky a dáme odpočívat do misky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kroužky. Nakrájené brambory ochutíme v misce se solí, mletým pepřem, mletou kmínem, provensálskými bylinami a dvěma stroužky rozmačkaného česneku. Vše řádně promícháme.
Omytou kuřecí zbavíme přebytečné tukové kůže a každé ze stehen nakrojíme po kosti, aby se lépe propeklo. Stehna osolíme, opepříme.
Mísu z Jánského skla vymažeme trochou oleje a dáme vrstvu ochucených, ale syrových brambor, vrstvu kysaného zelí a všechny stehna, které jsme posypali sekanou petrželkou. Na stehna přidáme druhou polovinu zelí a nakonec brambory. Pak podlijeme polovinou smetany. Mísu přikryjeme alobalem a pečeme při 190 C asi 1 hod. 45min. Cca 15 minut před dopečením dolijeme zbylou smetanu a vrch posypeme asi 5 dkg strouhaného uzeného sýra.

Podobné recepty:

Kuřecí kung-pao (na slovenský způsob), Kuřecí plátky z mikrovlnky , Kuřecí křídla na čínský způsob, Kuřecí prsa na jiný způsob, Slovenský pohár