Domácí pivo

Potřebujeme:

60 dkg ječmene, 16 l vody, ¼ kg cukru, 2-3 dkg chmele (dá se koupit sušený v lékárně), 2 dkg lékořice (lékořice, pendrek), 1 hrst sušených jablek, pivovarnické kvasnice (nebo obyčejné droždí 5-6 dkg)

Jak na to:

Ječmen dobře omyjte, mokrý přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte 3 dny naklíčit. Pak tento slad nechejte 2 dny schnout v chladné místnosti.
Vložte na větší pánev a smažte. Podle stupně pražení má pak pivo barvu. Pražený ječmen rozbijte v hmoždíři, vsypte do vody, přidejte cukr, chmel, přidejte lékořici a jablka. Směs asi 2 hodiny vařte, pak přeceďte přes plátno, nejlépe do hliněného hrnce.
Když tekutina trochu vychladne přidejte kvasnice (droždí). Nádobu umístěte do nepříliš chladné místnosti, denně opatrně odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu. Již po 3 dnech můžete pivo stáčet do lahví.
V lahvích se pivo nechávejte nejméně 8 dní.

Podobné recepty:

Domácí pivo, Likér z černého piva, Čokoládový likér, Pivní sýr, Vánoční pohlazení