Maďarský tvarohový koláč
Potřebujeme:Těsto: 350 g polohrubé mouky, 150 g másla, 60 g cukru krupice, 2 žloutky, špetku soli, 1 zakysanou smetanu, 1 bal.prášku do pečiva, šťáva a kůra z 1 citronu
Nádivka č.1: 500 g tvarohu hrudkováného, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, rozinky namočené v rumu
Nádivka č.2: 5 bílků, které nám zůstaly, trochu moučkového cukru, pikantní povidla (rybízový, jahodový ...) měl by být řidší, aby se dal dobře rozetřít
Nejdříve si namočíme rozinky do rumu. Ze všech uvedených přísad na těsto vypracujeme bochník těsta, který pokud se nám příliš lepí poprášíme ještě moukou a dáme ho na 30 minut odstát. Mezitím si zapneme troubu na cca 170-180 C.
Připravíme pečící papír, vyšleháme tuhý sníh z bílků, do kterého po vyšlehání jemně zamícháme práškový cukr a zamícháme si tvarohovou náplň z uvedených přísad. Do tvarohové náplně jemně přimícháme 2 lžíce sněhu, ostatní si odložíme na chladné místo.
Na pečící papír dáme bochník těsta, který válečkem vyválíme, popřípadě dotlačíme rukou těsto tam, kde ho třeba. Papír s těstem přeneseme na plech a dáme do trouby na přibližně 10-15 minut. Když uvidíte, že těsto začíná růžové, vyberte jej z trouby a navrstvěte něj náplň z tvarohu a opět dejte péct.
Koláč vytáhněte až těsně před dopečením a na tvarohovou náplň natřete povidla a udělejte mřížky ze sněhu, který vám zůstal a to tak, že sníh si dáte do mikrotenového sáčku, na kterém odstřihnete růžek.
Koláč dáte opravdu už jen na minutku zapéct, aby se zapekl sníh.
Tvarohový koláč, Tvarohový koláč, Tvarohový koláč pod peřinkou, Tvarohový koláč s jahodami, Tvarohový koláč