Cibulový Sós

29.3.2012
Potřebujeme:

cibule asi 5-6 větších, smetana na vaření (příp. mléko), olej, hladkou mouku, sůl, krystalový cukr

Jak na to:

Cibuli nakrájíme na drobno, dáme na olej. Jemně osolíme a osmahneme mírně do sklovitá - nesmí se připálit. Cibule pustí trochu šťávy. Nasypeme na ni krystalový cukr, cca 7 a více PL. Zamícháme, dokud se cukr rozpustí.
Na cukrovou cibuli nalijeme smetanu na vaření, pokud nemáme může být pokud mléko, podle potřeby cca 0,5 - 0,7 litru. Zamícháme a necháme přejít varem. Na zahuštění použijeme hladkou mouku, kterou si rozmícháme v malém množství mléka nebo vody. Pomalu přidáme a omáčku necháme přejít varem. Povaříme asi 3 - 5 min. Nakonec odstavíme a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem na hladce. Dochutíme solí a cukrem na nás jazýček.
Nejlepší je podávat s vařeným hovězím masem z polévky a bramborovou kaší.
Podobně se může udělat tento SOS i z jablek, červeného rybízu, křenu.

Podobné recepty:

Pochoutka ze zelených fazolových lusků a brokolice, Pražené těstoviny s kuřecími prsy, Cibulový salát , Sýrovo-cibulový chlebík, Cibulový salát s hlívou