Jablkový koláč

3.4.2012
Potřebujeme:

Kynuté těsto: 250 g polohrubé mouky, 1,5 dcl mléka, 20 g droždí, 60 g margarínu, 1 žloutek, 50 g cukru, špetka soli
Náplň: 3 jablíčka, 1 PL rozinek, 2 balíčky skořicového cukru, rum, švestková povidla

Jak na to:

Z trochy mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Mouku, žloutek, cukr, sůl, zbytek mléka s rozpuštěným margarínem (nesmí být horké) a kvásek dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto, a vyformujeme nejlépe do tvaru bochníčku. Zlehka pomoučníme a necháme vykynout, aby zdvojnásobil objem.
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky, posypeme skořicovým cukrem a promícháme. Rozinky zalijeme rumem a necháme odstát. Před vrstvením na těsto jejich přimícháme k jablkům - bez rumu, aby nebylo v náplni hodně šťávy.
Dortovou nebo jinou formu si trochu vymažeme olejem. Bochánek těsta rovnou z mísy dáme do formy a těsto rovnoměrně rozmačkáme po celé ploše. Těsto potřeme švestkovými povidly a navrstvíme čéšky.
Upečeme ve vyhřáté troubě při 180 C. Můžete poprášit drobenkou.

Podobné recepty:

Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč