Dort se smetanou a ostružiny

3.4.2012
Potřebujeme:

Těsto: 7 vajec, 125 g kryst.cukru, 150 g hladké mouky
Krém: 8 plátků želatiny, 600 g ostružin, 100 g kryst.cukru, 100 ml zakysané smetany, 400 ml smetany na šlehání
Kromě toho: 200 ml smetany na šlehání, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček zpevňujícími látkami šlehačky, 4 lžíce ostružinové džemu, lístky meduňky na ozdobu, 250 g mandlových lupínků, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme jejich do tuha. Žloutky utřeme s cukrem a 5 PL horké vody do pěny, postupně přidáváme mouku a promícháme. Opatrně vmícháme sníh z bílků. Těstem naplníme připravenou dortovou formu a v troubě vyhřáté na 180 C, cca 30 až 40 min, pečeme.
Upečený korpus vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Želatinu namočíme ve studené vodě. Ostružiny omyjeme, očistíme a malou část odložíme stranou. Ostatní ostružiny přidáme ke kyselé smetaně a krysy. cukru a ve větší nádobě dobře vymícháme.
Želatinu necháme v malém hrnci při nízké teplotě rozpustit a za stálého míchání přidáváme k ostružinové směsi. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuha, a jakmile začne ostružinová směs měnit na gel, přimícháme ji do ní.
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 4 stejné části. Jednu část uložíme na dno dortové formy a potřeme čtvrtinou připraveného krému. Položíme další plát těsta, opět potřeme krémem a dále vrstvíme tak, aby poslední vrstvu tvořil krém. Dort necháme alespoň 4 hodiny chladit.
Na pánvi opečeme mandle nasucho do zlatohnědá. Smetanu na šlehání vyšleháme se Zpevňující látka a s vanilkovým cukrem do tuha a vmícháme džem. Cukrářské kapsa naplníme dvěma třetinami šlehačky a povrch dortu jí ozdobíme. Z dortu odstraníme bok formy a dort dokola natřeme zbylou šlehačkou a obsypeme mandlovými lupínky. Povrch dozdobíme zbytkem mandlových lupínků, ostružina, lístky meduňky a posypeme práškovým cukrem. Dobře vychlazenou dort nakrájíme na kousky a servírujeme.

Podobné recepty:

Ostružinový likér, Ostružinový likér, Jogurtový dort, Smetanovo-ovocný dort, Lízataka