Rybízový koláč se sněhem

25.4.2012
Potřebujeme:

Těsto: 4 žloutky, 10 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla, 27 dkg mouky, ½ hrubé mouky a ½ polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1,5 dcl mléka
Sníh: 4 bílky, 20 dkg krystalového cukru
Rybízová omáčka: rybíz, vanilkový cukr, moučkový cukr podle chuti

Jak na to:

Rybíz opláchněte, a nechte na sítu pořádně stéci. Žloutku oddělte od bílků a do žloutků přidejte moučkový cukr, máslo a pořádně vyšleháme do pěny. Poté přidejte polohrubou mouku, hrubou mouku a mléko. Opět dobře vyšleháme.
Přimíchejte půl prášku do pečiva. Plech nebo jinou formu vymažte máslem a posypte hrubou moukou. Těsto rozetřete na plech a poklademe na něj rybíz. Takto připravený koláč dejte péct na 180 stupňů, cca 30 minut.
Pokud se koláč peče, do bílků přidejte cukr a vyšlehejte elektrickým šlehačem do husté pěny. Skoro-upečený koláč vyjměte z trouby, nalijte na něj sníh z bílků, rozetřete a dejte na pár minut dopéci.

Rybízová omáčka: Pokud vám zbyly rybíz, přidejte do nich vanilkový cukr, moučkový cukr a jemně rozmačkejte vidličkou. Dejte na koláč.

Podobné recepty:

Koláč líné ženy, Rybízový koláč, Měkký koláč, Koláč pro líné hospodyňky, Křehký koláč s jablky a se sněhem