Rychlý rybízový džem
15.6.2012

rybíz, kyselina sorbová, cukr, alobal, rum
Jak na to:Dobře přezrálé rybíz, nemusíte je trhat velmi pečlivě, mohou na nich zůstat i stopky, dáme do rendlíky a docela naměkko rozvaříme. Prolisujeme přes sítko (ne přes kovové zanechává pachuť) tak, abychom vylisovali maximum šťávy. Přidáme do ní tři čtvrtiny hmotnosti cukru z toho jak vážili rybíz a vaříme dalších deset minut. Nakonec přimícháme na špičku nože kyselina sorbová a necháme přejít varem. Ještě horké plníme do sklenic s víčkem na zašroubování, navrch položíme kolečko z alobalu namočené do rumu a pevně zašroubujeme. Džem vydrží tři roky, ale z ostatních se obvykle sní první.
Podobné recepty:Rybízový džem, Rybízový džem, Rychlý jablečník, Jahodo-rybízový džem, Mrkvové šátečky