Zahýbanica

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky, 0,25 l mléka, 5 lžic rostlinného oleje, 100 g vepřové nebo husím sádle, 1 žloutek, 1 lžíce krystalového cukru, 1 lžíce mleté ​​červené papriky, půl PL mletého pepře, sůl
Kvásek: 40 g čerstvých kvasnic, 1 dcl mléka, cukr

Jak na to:

Do prosáté mouky přidáme kvásek, v mléce rozmíchaný žloutek, přidáme cukr, rostlinný olej a trochu soli. Vše spolu utřeme a necháme na teplém místě odstát asi hodinu. Potom těsto vytvarujeme do kulatá, potřeme ho rozehřátou mastí, posypeme solí, paprikou a pepřem a přeložíme. Dáme ho na vymazaný plech, z vrchu ještě jednou potřeme sádlem, osolíme a dáme péct. Zahýbanica se hodí ke guláši, restované játrech, i husím. Výborně chutná i s kysaným zelím, či fazolovou polévkou s klobáskou.