Kynuté vánoční pletence

Potřebujeme:

900 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 2 balíčky droždí, 4 dcl vlažného mléka, 5 PL oleje, půl KL ​​soli, prášek do pečiva, sníh ze 3 bílků, 5 dcl mléka, 2 balíčky vanilkového pudinku, 250 g krystalového cukru, 50 g ztuženého tuku, 150 g ořechů, 150 g máku, 50 g rozinek, 6 jablek, skořicový cukr

Jak na to:

Polovinu mléka mírně zahřejeme a vlijeme do mouky. Do těsta rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžičky cukru a počkáme, dokud se udělá kvásek. Pak přidáme zbytek mléka, olej, sůl, prášek do pečiva a sníh ze 3 bílků. Těsto opět zpracujeme a necháme vykynout. Z 5 dcl mléka, 2 pudinků a 250 g krystalového cukru uvaříme pudink. Necháme chvíli vychladnout, přidáme 50 g ztuženého tuku a vymícháme. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, zpracujeme do bochníku a rozdělíme na 6 částí. Každý bochánek rozválíme na tenko (asi 3 mm). Čtyři z nich natřeme vychladlým krémem, posypeme mletými ořechy a mletým mákem s rozinkami. Na zbývající dvě těsta dáme nastrouhaná jablka s cukrem a posypeme skořicovým cukrem. Těsta svineme do rolád a vždy ze dvou vytvoříme pletence, které před pečením potřeme žloutky, rozmíchanými s 2 lžícemi oleje. Pečeme nejprve 15 min. při 150 C, a potom 20 min. při 180 - 200 C.

Podobné recepty:

Novoroční bábovka, Vánoční cukroví, Vánoční opilci, Česnekové šneky, Vánoční punč