Čír na sladko

4 brambory, 1 větší mrkev, 2 petržele, 1 menší celer, půl cibule, 2 lžíce hladké mouky, půl KL mleté sladké červené papriky, olej, 5 PL polohrubé mouky, 1 vejce, polévkové dochucovadlo
Jak na to:Na kostky nakrájené brambory dáme vařit. Když začnou vřít, přidáme petrželku, mrkev, celer a později cibuli nakrájenou na měsíčky. Vytvoříme si jíšku z mouky a oleje, do které přidáme papriku. Dolijeme studenou vodu, necháme sevřít a přilijeme do polévky. Čír připravíme vypracováním mouky s vejcem na tvrdé těsto, do kterého podle potřeby přilijeme vodu. Těsto nastrouháme na struhadle nebo podle Detvianska tradice ručně uděláme bulky zvané Čír, přidáme je do vařící polévky a krátce povaříme. Když Čír vyplouvá na vrch, polévka je hotová. Dochutíme polévkovým látkou určenou k aromatizaci.
Podobné recepty:Špagety na sladko - Krkonošská specialita, Obalovaný chleba ve vajíčku na sladko, Bramborové langoše, Kynuté těsto, Rizoto s tuňákem