Višňově-krupicová štrúdl

Potřebujeme:

Těsto: 400 g hladké mouky, 1 vejce, 1 dcl syrovátky, 5 dcl oleje
Náplň: 500 g krupice, 5 dcl oleje, 400 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 7 dcl kompotovaných višní

Jak na to:

Mouku a vejce vypracujte se syrovátkou a přidáme 2 PL oleje. Mícháme 20-30 min na hladké těsto. Uděláme z něj bochánek a na pomoučněném vále ho zakryjeme ohřátou rendlík na 20 min. Prostřený ubrus pomoučníme a naolejováními rukama něj opatrně přeneseme těsto. Vytahujeme ho opatrně až za okraj stolu tak, aby bylo rovnoměrně tenké. Hrubé okraje odstřihneme a na pomoučněný vál si z nich odložíme 4 pásky abychom měli čím zabalit odříznuté kraje naplněného těsta. Těsto pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme nasucho opraženou krupicí, naskládáme na něj vypeckované višně, posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a opět pokapeme máslem. Kraje založíme, potřeme opět máslem, rovnoměrně stočíme, rozkrojíme na 3 stejné díly a dáme na mělký plech s pečícím papírem. Na okraj překrojeného štrúdlu dáme pás odstřiženého těsta, aby nádivka nevytekla. Vrch štrúdlu potřeme máslem a pečeme 25 min. při 180 C. Upečenou štrúdl znovu pomastíme rozpuštěným máslem. Krájíme ji až když vychladne.

Podobné recepty:

Višňově-maková štrúdl, Štrůdl trochu jinak, Štrúdl z piva, Rychlá pochoutka, Štrúdl