Cepelíny

Potřebujeme:

1,5 kg brambor, sůl, 0,5 kg tvarohu, 2 vejce, 1 KL soli, 1 PL cukru, čerstvý majoránka, oravská slaninka, cibule, jarní cibulka, kysaná smetana

Jak na to:

1 kg nastrouhají brambor "přecedíme" přes plátno nebo organtýn. Usazený škrob přidáme ke cestu. Bramborovou vodu použijeme na formování cepelín a zbytek přidáme do hrnce na vaření. 0,5 kg brambor uvaříme ve slupce. Po vychladnutí očistíme a propasírujeme. Spojíme obě bramborové masy a přidáme sůl. Tvaroh smícháme s ostatními přísadami. Z těsta si vytvarujeme placičky, dáme do středu nádivku a vyformujeme. Vaříme 8 - 12 minut. Polijeme zakysanou smetanou, posypeme škvarky s orestovanou cibulí a dozdobíme zelenou cibulkou. Můžeme zapíjet acidofilním mlékem.