Květináčový chléb s pomazánkou

Potřebujeme:

Chléb: 300 g hladké mouky, 20 g droždí, 1 KL krystalového cukru, 125 ml vlažného mléka, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 25 g másla, 1 vejce, 1/2 KL soli, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 KL anýzu , 1/2 KL fenyklu, 2 lžíce sušeného kopru, 1/2 KL sušeného rozmarýnu a olej na vymazání květináče, 1 nový terakotový květináč o průměru 14 cm

Pomazánka: 200 g tvrdého sýra, 1 majolka, 250 ml zakysané smetany, 4 stroužky česneku, pepř, a sůl

Jak na to:

Teplem vysterilizovaný květináč vymažeme a vysypeme moukou. Z trochy mouky, mléka, droždí a cukru uděláme kvásek a necháme ho nakynout. Zbylou mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek a vlijeme do ní kvásek. Přilijeme zbylé mléko, přidáme špetku soli, nakrájenou cibuli, česnek, rozpuštěné máslo, vejce a koření, vypracujeme na těsto a necháme 50 min. kynout. Z těsta uděláme bochník, který vložíme do květináče a necháme kynout dalších 20 min. Pak bochník potřeme slanou vodou a posypeme anýzem. Pečeme při 190 ° C asi 40 min.
Mezitím nastrouháme sýr, prolisujeme do něj česnek, přidáme smetanu, majolku, pepř, sůl a vše zamícháme. Kontejnerových chlebík "přesadíme" na talíř, potřeme lehkou ale pikantní pomazánkou a podáváme.

Podobné recepty:

Obložené srdíčka, Šunková pomazánka, Škvarková pomazánka s cibulí, Škvarková pomazánka s cibulí, Škvarková pomazánka s cibulí