Čajový obřad

24.7.2012
Potřebujeme:

zelený čaj "Stříbrná jahoda s pestrovkou", voda, čajová konvička, misky na čaj, pomocná směšovací nádobka, sítko, vysoké cylindrické misky - voniatka, čajové moře

Jak na to:

Prázdnou konvičku zalijeme horkou vodou, propláchneme ji, vodu přelijeme do misek na čaj a z nich přímo na čajové moře. Předehřátou konvičku naplníme čajovými lístky, zalijeme horkou vodou a po několika sekundách přelijeme čaj přes husté sítko do pomocné směšovací nádobky. Z ní naplníme čajem vysoké cylindrické misky, takzvané voniatka. Voniatko přikryjeme prázdnou čajovou miskou, chytíme do jedné ruky palcem nahoru. Jedním pohybem dvojici čajových misek přetočíme, druhou rukou opatrně nadzvedneme, vyjmeme voniatko z misky a přivoníme k němu. Potom připravíme první nálev čaje. Lístky čaje zalijeme do plna horkou vodou, konvičku uzavřeme a čaj luhujeme asi 1 minutu. Čaj nalijeme přímo z konvičky elegantním krouživým pohybem ve směru hodinových ručiček do všech misek. Zbývající čaj nalijeme z konvičky do pomocné nádobky, aby se déle neluhuje. Misky uložíme a nabídneme hostům. Podobně si připravíme i další nálevy.

Podobné recepty:

Čajový punč, Čajový punč, Čajový extrakt na posílení žaludku a chuti k jídlu, Čajový punč, Čajový punč