Dal Bath

200 g červené čočky, 4 - 5 cm čerstvý zázvor, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1/2 KL soli, 1/2 KL mleté kurkumy, 1 KL římského kmínu, 1 KL mletého koriandru, 1/4 KL mletého chili koření, 3 PL oleje a 400 g rýže Basmati
Zeleninová příloha: 400 g čerstvého špenátu, 200 g Tofu, 2 chili papričky, 1 prolisovaný stroužek česneku, půl KL koriandru, půl KL kurkumy, máslo a sůl
Čočku zalijeme vodou a přivedeme do varu. Zázvor očistíme a pokrájíme na kousky. Přidáme ho spolu s kurkumou do čočky. Pomalu vaříme 1 hodinu, aby se čočka rozvařila. V závěru vaření třeba čočku často promíchávat, aby se nepřipálila. Vybereme zázvor a čočku osolíme. Česnek a cibulku osmahneme na oleji, přidáme kmín, koriandr, chili a 2 minuty zahříváme. Opražené směs zamícháme do čočky. Rýži Basmati uvaříme ve vodě. Nesolíme, aby mohla přijmout chutě ostatních příloh.
Příloha: Špenát povaříme v osolené vodě. Necháme stéci a vložíme do hrnce s rozehřátým máslem na kterém jsme opražili koriandr a kurkumu. Chvilku to podusíme, přidáme česnek, na kostky pokrájené tofu a ještě cca 8 - 10min dusíme. Nakonec vmícháme chili papričky.
Cibulačka jinak, Broskvovobanánová marmeláda, Grilovaný hermelín, Cibulová omáčka, Košíčky k vínu