Meruňkový kompot

Potřebujeme:

Na 83 ks 7 dcl skleniček potřebujeme asi 50 kg meruněk, 12 l vody, 3,5 kg krystalového cukru, 4 kávové lžičky kyseliny citrónové, 3 balíčky prášku proti plesnivění

Jak na to:

Nálev vaříme v průběhu sterilizace a zavařování: 3 l vody uvaříme spolu se 1550 g krystalového cukru, 1 kávovou lžičkou kyseliny citronové a půl balíčku prášku na konzervování proti plesnivění. Tento nálev vystačí na 18 kusů 7 dcl skleniček. Očistíme meruňky. Plníme sklenice - meruňky ukládáme řezem dolů. Do sklenic naléváme horký nálev. Nálev naléváme něco přes polovinu sklenice, meruňky si pustí hodně šťávy, a mohlo by se stát, že by vyrazilo víčka. Sterilujeme při 80-90 stupních asi 10-12 minut. Pak sklenice vyberte, napěchujeme je hlavou dolů a nechte vychladnout. nevychladnou. Skladujeme v chladu a ve tmě.

Podobné recepty:

Tvarohovo-meruňkový závin, Rychlý smetanový dort, Ovocné mléčné želé, Dunajské řezy, Meruňkový koláč