Kynuté záviny

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 1 lžička soli, 3-4 PL cukru, 1 smetí, 2-3 vejce, 1 šlehačka
Kvásek: ¼ l vlažného mléka, 1 lžičku cukru, 2 PL kvasnic

Jak na to:

Mouku nasypte do misky. Udělejte důlek do které dejte kvásek, do druhé jamky dejte ostatní suroviny. Po vykynutí kvásku vše smíchejte, a udělejte středně tuhé těsto a to nechte ho v misce vykynout.
Těsto po vykynutí rozdělte na 4 stejné kusy, každý rozválejte na tloušťku 0,5 cm. Mák, nebo ořechy smícháme s cukrem - množství podle chuti / krystalový + vanilkový /, nastrouhejte trochu citronové kůry, přidejte rozinky namočené v rumu a pokropte vodou. Nakonec stočte do závinu. Před vložením do trouby záviny potřete vajíčkem s pár kapkami oleje.

TIP: Můžete použít i kakaovou nádivku - těsto se Pomastěte rozpuštěným máslem a posypte kakaem (čokoládovým práškem) a cukrem a ještě se pokapejte zbytkem másla.

Podobné recepty:

Česnekové šneky, Záviny na slano, Pizza s plody moře, Pizza s plody moře, Jablkovo-makový závin z kynutého medového těsta