Briošky

Potřebujeme:

2 žloutky, 200 - 300 ml vlažného mléka, 120 g másla, ½ g polohrubé mouky, 30 g droždí, 60 g cukru, kůra z ½ citronu, máslo na vymazání formiček, žloutek na potření, sůl

Jak na to:

Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka vsypte trochu mouky, na hrot nože cukru a rozdrobené droždí, promíchejte a odložte na teplé místo. Potom prosátou mouku pokropte mlékem, přidejte vykynuté droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, máslo, sůl. Zpracujeme na hustší těsto, které přikryjte čistým ubrouskem a nechte kynout na teplém místě asi jednu hodinu. Z dobře vykynutého těsta zformujeme na pomoučněném vále dlouhou koblihu, kterou nakrájejte na přibližně 20 stejných kousků. Z každého kousku odkrojte asi 1/4, ze které udělejte malou kuličku. Z ostatních 3/4 těsta (z každého kousku) udělejte větší kuličku. Větší kuličky vložte do formiček vymazaných máslem, uprostřed každé udělejte palcem jamku, potřete rozšlehaným žloutkem, navrch posaďte malou kuličku, znovu potřete žloutkem, nechte vykynout a upečte v dobře vyhřáté troubě dozlatova.