Slané bramborové koláčky

Potřebujeme:

250 g jemně nastrouhaných vařených brambor ve slupce, 250 g tuku (Palmarín), 250 g hladké mouky (příp. polohrubá), 1 prášek do pečiva, 1 lžička soli, 1 vejce na potření

Jak na to:

Suroviny důkladně smíchejte na kompaktní hladkou hmotu a vypracované těsto nechte v chladničce ztuhnout. Potom ho na mírně pomoučněném vále vyválejte na tloušťku cca 0,5-1 cm, potřete vejcem, podle potřeby mírně dosolte a posypte kmínem, nebo jinou zvolenou drobenkou. Pokrájejte na tyčinky, čtverečky, nebo vykrajujte kolečka či jiné tvary, které přeneste na plech a v středně teplé troubě upečte do růžová. Snažte se pracovat rychle, protože bramborové těsto postupem času řídne a dělá se s ním huře.

TIP: Ještě lepší je, pokud se při přípravě těsta trošku pohrajete - po rozválení ho poskládejte jako při přípravě listového těsta a opět rozválejte - nejlepší 3 x za sebou v krátkém čase, a pak ho nechte odstát v chladu cca 3 hodiny. Nakonec ho rychle zpracujte, aby se nezředilo. Jelikož jde o koláčky z bramborového těsta, jsou dlouho vláčné.

Našla jsem i recept, kde můžete přidat do těsta i 2 žloutky, pak dávejte pouze ½ prášku do pečiva.

Podobné recepty:

Sýrové slané pečivo, Slané kynuté koláčky, Bramborové koláčky, Nekynuté koláčky, Těsto na slané koláčky