Pečené brambory se dvěma omáčkami

1 kg brambor, 2 lžíce soli, 1 PL provensálské koření
Omáčky: 1 svazek ředkviček, 2 svazky pórku, 1 stroužek česneku, 2 kelímky plnotučného jogurtu, čerstvě namletý bílý pepř, 2 vejce, 1 svazek pažitky, ¼ kg tvarohu, 5 PL mléka
Brambory důkladně umyjte a rozpulte. Plech na pečení posypte solí a bylinkami. Půlky brambor pokládejte řeznou plochou na plech a v předehřáté troubě pečte asi 45 min. Brambory podávejte s omáčkami. Výborné je to s vychlazeným kefírem.
Jogurtová omáčka: Omyté ředkvičky nakrájíme na drobné tyčinky, pórek na proužky. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky nebo rozdrťte. Smíchejte jogurt s nakrájenými ředkvičkami, pórkem a česnekem (část zeleniny dejte bokem na ozdobení). Směs osolte a opepřete. Misku naplňte omáčkou a ozdobte ředkvičkami a pórkem.
Tvarohová omáčka: Vejce uvařte natvrdo (asi 10 min). Omytou pažitku nadrobno pokrájejte. Vychladlé vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Tvaroh nahladko rozmíchejte s mlékem, pokrájenou pažitkou a vajíčkem. Osolte a opepřete.
Pečené pstruhy, Italské kuře, Pečené brambory, Pečené (grilované) tymiánový brambory, Podbité kuřecí stehna