Recept na vánoční štedrák

Potřebujeme:

Těsto: 1 kg hrubé mouky, ½ l mléka, 100 g krystalového cukru, 20 g droždí, 120 g Smelotu, 3 žloutky, tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání plechu
povidlové nádivka: 250 g švestkových povidel, 1 lžičku citrónové kůry
Ořechová nádivka: 205 g mletých ořechů, 30 g piškotů, 200 ml mléka, 80 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, citronová kůra
Maková nádivka: 200 g mletého máku, 200 ml mléka, 120 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 10 g másla, 1 lžičku citronové kůry
Tvarohová náplň: 300 g tvarohu, 80 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 g másla, 2 vejce, 20 g rozinek, citronová kůra

Jak na to:

Do vlažného mléka přidejte 1 lžičku krystalového cukru, rozmrvené droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek (15 min.). Kvásek pak přidejte k mouce spolu se Smetolom, zbylým cukrem, žloutky a vypracujte těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout (asi 30 min.). Vykynuté těsto rozdělte na 5 dílů.

Zatímco těsto kyne, připravte si nádivky.

Povidlové: Do švestkových povidel přimíchejte nastrouhanou citrónovou kůru.

Ořechová: Piškoty dejte do mikrotenového sáčku a pomocí Palička jejich nadrobno rozdrťte. Piškotové drobky přimíchejte k mletým ořechem a vsypte do horkého oslazeného mléka, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru. Povařte, dokud nádivka zhoustne.

Maková: Do horkého oslazeného mléka vsypte umletý mák, přidejte máslo, nastrouhanou citronovou kůru a směs 12 min. povařte.

Tvarohová: Tvaroh rozmíchejte se žloutky, s cukrem a máslem. Přidejte omyté rozinky, sníh ušlehaný z bílků a nastrouhanou citronovou kůru.

Čtyři díly vykynutého těsta rozválíme přibližně na tloušťku 2 mm a na vymazaný a moukou vysypaný hlubší plech postupně vrstvěte těsto a náplně. Na vrchní tvarohovou náplň poklademe proužky ze zbývajícího těsta a vytvořte z nich mřížku. Koláč dejte péct do vyhřáté trouby.

Podobné recepty:

Novoroční bábovka, Vánoční štedrák, Vánoční cukroví, Vánoční opilci, Vánoční punč