Šípkové víno

¼ kg dřeně (½ kg rozdrcených šípků), 5 l horké vody, ½ - 1 kg cukru, 5 g kyseliny citronové (vinné), 10 g vinných kvasinek
Jak na to:Na uvedené množství dřeně nebo rozdrcených šípků nalijte 5 l horké vody. Potom je nechte stát 24 hodin a často promíchávejte. Po přecezení do 8 litrové láhve (alespoň), přes plátno nebo sítko, šťávu, která zůstala v ovoci, vytiskněte tlačítkem na brambory. Do filtrátu přidejte cukr a kyselinu a vinné kvasinky. Nakonec láhev zazátkujte zátkou a kvasných trubkou a nechte kvasit při teplotě místnosti.
Víno vykvasí za 15-20 dní (když přestanou odcházet bublinky plynu přes kvasnou trubku!) A začíná se čistit. Usadí se i vznášející se kalné látky. Tehdy víno opatrně stočte do menších lahví a dobře uzavřít. Po několika týdnech můžete vychutnávat vynikající víno s charakterem aszú.
Šípkové povidla, Koktejl zdraví, Svařené víno s pomerančem, Svařené víno, Srnčí kýta s marmeládovou omáčkou