Velikonoční ptáčata

Potřebujeme:

¼ kg hladké mouky, ¼ kg polohrubé mouky, ¼ l mléka, 2 PL cukru, 1 droždí (42 g), 1 vanilkový cukr, 1 lžičku citronové kůry, 1 žloutek, 2 lžíce másla, 1 PL oleje, 1 vejce na potření, rozinky, mandle, mák, ½ lžičky soli

Jak na to:

Vlažné mléko smíchejte s cukrem a lžící mouky, vhoďte rozdrobené droždí, promíchejte a nechte vykynout. Mouku osolte, přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutek a rozehřáté máslo s olejem. Vlijte vykynutý kvásek a připravte hladké tužší těsto. Posypte ho moukou a v míse ho nechte v teple vykynout.
Na pomoučněném vále těsto rozdělte na stejné dílky, každý vyválejte na tenčí pruh, svažte do uzlíku a dejte opět vykynout.
Pak na jednom konci každého uzlíku utvořte hlavičku a na druhém ocásek. Ocásek nastříhejte nůžkami, hlavičku doplňte očky z rozinek a žabák z mandle. Ptáčata potřete rozšlehejte vejcem a posypte mákem. Upečte při teplotě 180 ° C dozlatova.

Podobné recepty:

Velikonoční hrudka, Velikonoční nádivka, Velikonoční beránek z piškotového těsta, Velikonoční beránek ze šlehaného těsta, Velikonoční beránek