Valentýnský karamelový dort

8.11.2012
Potřebujeme:

Těsto: 7 vajec, 7 PL krystalového cukru, 5 PL polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, ¼ lžičky kypřícího prášku, 2 PL oleje
Krém: 300 g krystalového cukru, 1 l mléka, 1 Zlatý klas, 7 PL polohrubé mouky , 150 g másla Karamelová šlehačka:, ½ l smetany na šlehání, 2 PL krystalového cukru
Na ozdobu: čerstvé jahody, nastrouhaná čokoláda

Jak na to:

Bílky s cukrem do tuha vyšlehejte, po jednom přidejte žloutky a šlehejte 5 - 10 min. do husté pěny. Po částech přimíchejte mouku, prosít kakao, kypřící prášek a olej. Těsto přelijte do silikonové formy tvaru srdce (objem 2 l) a ve vyhřáté troubě upečte.

Cukr nechte v hrnci zkaramelizovat do světlehnědá a zalijte ho polovinou mléka. Karamel nechte rozvařit, pak přimíchejte ve zbylém mléce rozkvedlanou mouku se Zlatým klasem. Vařte 2-3 min. na hustou kaši, kterou nechte vychladnout. K vlažné kaši přišlehajte máslo.

Upečený vychladlý korpus podélně rozřízněte, naplňte karamelovým krémem a opět "slepte". Krémem potřete i celý povrch (i boky) dortu.

Na boky dortu naneste nastrouhanou čokoládu, vrch ozdobte jahodami a karamelovou šlehačkou.

Karamelová šlehačka: Připravte ji z 2 PL cukru, které nechte zkaramelizovat, zalijte 2-3 PL vody a rozvařte na hustou kaši. Smetanu vyšleháme, přidejte k ní 1 - 2 PL vychladlé karamelové kaše a došlehejte.

Podobné recepty:

Valentýnský zdravý dort, Valentýnský dort od Marty, Pudingové kostky, Karamelový dort, Karamelový řez