Klasické opékané brambory

9.10.2012
Potřebujeme:

800 g brambor, 2 cibule, 100 g uzené slaniny, 3 PL oleje, sůl

Jak na to:

Brambory vařte 20-25 minut, uvařené sceďte, oloupejte, nechte vychladnout a nakrájejte na plátky. Cibuli na jemno pokrájejte, slaninu nakrájejte na drobné kostičky. V pánvi na rozehřátém oleji opečte slaninu, vložte brambory a ze všech stran prudce opečte. Přidejte cibuli a za občasného obracení všechno opékejte asi 10 minut do zlatohnědá. Dochuťte solí.


TIP: Brambory nakrájejte na stejnoměrné plátky kráječem na vajíčka. Při pečení je nemíchejte, jen v pánvi opatrně nadhadzujte, aby se nerozpadly.


Různé obměny:
- Brambory opečte se 150 g jablek pokrájených na kostky a šalvějové lístky
- Do hotových brambor přidejte 250 g čerstvě pokrájeného ananasu a 50 g posekaných arašídů a vše zahřejte
- S bramborami opečeme i hlávku česneku
- Na plátky nakrájené brambory opečte na 3 PL másla a ochuťte mletou paprikou
- Opečené brambory posypte 100 g nastrouhaného sýra (gouda) a v troubě krátce zapečte

Podobné recepty:

Císařské řízky, Klobásové karbanátky, Krůtí Cordon Blue, Kuřecí lahůdka, Kuřecí soté na curry