Trvanlivé perníky na vánoční stromek

Potřebujeme:

800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 150 g medu, 3 vejce, 80 g tuku, 1 dl černé kávy, ½ lžičky jedlé sody, 1 lžičku koření do perníků

Jak na to:

Na desku prosejte mouku, cukr a sodu. Malou část mouky odložte. Med s kávou dejte sevřít a pěnu odeberte. Do teplého rozpusťte tuk. Vejce dobře vyšleháme. Postupně vše zpracujte s moukou a vypracujte hladké těsto. Odložte do mikrotenového sáčku na druhý den. Potom ho na desce se zbývající moukou znovu vypracujte, rozdělte na 4 bochánky, nechte stát 1 hod.. Rozválejte ho na tloušťku 4 mm a vykrajujte různé tvary. Pečte na voskovém omaštěném plechu (pokud nemáte, pomozte si tvrdým tukem, ale nepromazávejte příliš). Plech ještě přetřete ubrouskem, protože zbytečný tuk by mohl tavení narušit hladkost perníků. Plech poprašte hladkou moukou, po upečení ji snadno odstraníte ubrouskem. Pečte v dobře vyhřáté troubě. Teprve po upečení jejich potřete ušlehaným vejcem.
TIP: Hladce vypracované těsto po rozváleného můžete ještě rukou vyhladit. Perníčky pak nemusíme potírat, poleva lépe drží i na stromku vydrží déle.

Podobné recepty:

Bílá poleva na perníky, Novoroční bábovka, Perníky, Zákusek s hroznem a pařížským krémem, Perníky