Chléb obyčejný

Potřebujeme:

450 ml vody, (mléka), 800 g hladké mouky (T-650), 1 uvařenou bramboru (80 g), 2 lžičky cukru, 2 lžičky soli, 1 PL tuku na pečení, (nebo 2 PL oleje), 1 balíček droždí
Podle chuti: sezam, slunečnice, kmín, len, oves, ořechy, zelí, bůček, uvařena zelenina ...

Jak na to:

Vodu, cukr, sůl a tuk v menší nádobě trochu zahřejte. Přimíchejte droždí o nechte 5 - 10 min. podkynout. Přeložte do větší nádoby, přidejte ¼ kg mouky a důkladně promíchejte. Přidejte ostatní složky se zbývající moukou a míchejte dokud se těsto nepřestane lepit. Potom ho přeložte na pomoučněný vál a hněťte dokud není hladké.
Těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte obdélník 20x 40 cm. Z užší strany těsto srolujte a položte na vymaštěný plech. Potřete vodou a nechte ho na teplém místě, dokud nezdvojnásobí velikost.
Dejte do vyhřáté trouby a počkejte dokud těsto podkynout na dvojnásobek. Potom ho pečte 30 min. při 200 ° C. (V horkovzdušné troubě při 175 ° C.)

Podobné recepty:

Opékaný chléb ve vajíčku se sýrem, Ledový čaj, Žaludeční hořký likér, Letní papriky, Obložené srdíčka