Domácí celozrnný chléb

Potřebujeme:

½ kg polohrubé mouky, 75 g sušených pšeničných klíčků, 75 g pšeničných otrub, 50 g mírně rozemletých lněných semen (mohou být i nepomleté), 1 kostku droždí, ½ PL soli, 4, 5 dl vlažné vody

Jak na to:

Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí. Do misky vsypte mouku přidejte sůl, klíčky, otruby, lněné semínka a dobře promíchejte. Potom přilévejte vlažnou vodu s rozmíchaným droždím. Vytvořte se směsi celistvou hmotu a místě cca 10 min.
Vymíchané těsto v misce posypte moukou, aby se nepřilepily na utěrku. Přikryjte utěrkou a nechte kynout. Můžete přikrýt ještě jednou lehkou izolační vrstvou (polštářkem, dekou), ale pozor, aby kynuté těsto netlačilo. Misku s kynutým těstem nechte v teplé místnosti. Těsto nechte kynout 1 hodinu.
Nyní z něj na pomoučněném podložce na-formujte pokrytými moukou rukama bochník, nebo bochníky. Můžete zkusit i žemličky. Když pečete v plynové nebo elektrické troubě, těsto vložte do studené.

TIP: Chléb položený na pečící papír se z něj bezpečně odlepí.

Podobné recepty:

100% celozrnný chléb, Celozrnný chlebík, Česneková pomazánka, Pestrý salát s chřestem, Barevná velikonoční pomazánka