Čočkový prívarok

25.10.2012
Potřebujeme:

2 hrnky čočky, bobkový list, 2 PL tuku, 2 PL mouky, 300 ml mléka (100 - 200 ml smetany), ocet, 2 brambory, sůl

Jak na to:

Čočku přeberte, opláchněte a nechte namočený asi 2 hod. Po bobtnání by měla voda překrývat čočku asi 2-3 cm. Přidejte bobkový list (nesolte, aby se rychleji uvařila), přikryjte a vařte pomalu, na mírném ohni doměkka, asi 25 min.
Očistěte brambory, nakrájejte na malé kostičky a uvařte v osolené vodě. Z tuku a mouky připravte tmavší jíšku, přidejte k čočce, rozmíchejte, osolte a vařte 5-10 min.
Přidejte uvařené brambory a smetanu. Pokud třeba, dolijte mlékem a okyselí octem. Prívarok podávejte k pečeným vejcím nebo dušenému masu, uzenému masu s tmavým chlebem.

TIP: Uvařenou čočku známe překousaná zrnka.

Podobné recepty:

Fazolkový prívarok, Exotický opuntiový prívarok, Čočkový salát, Goralský prívarok z kysaného zelí, Čočkový salát