Zeleninový předkrm

Potřebujeme:

1 lilek, 1 malý celer, 1 malá cuketa, 4 rajčata, 12 plněných oliv, 1 PL rajského protlaku, 1 svazek jarní cibulky, 150 ml olivového oleje, 80 ml octa, kapary, svazek oregana, 1 PL piniových semínek, trocha cukru, mletý pepř, sůl

Jak na to:

Lilek nakrájejte na kostky velké asi 1 cm, dejte do síta, hodně osolte a nechte stát asi 30 min. Pak je opláchněte pod tekoucí studenou vodou a zlehka osušte v utěrce. Celer očistěte, omyjte, nakrájejte stejně jako lilek a blanšírujte v osolené vodě asi 5 min. Cibuli očistěte, omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Cuketu nakrájejte na malé kostičky. Olivový olej rozpalte v hrnci a opečte v něm kostky lilku. Přidejte cibulku, cuketu a krátce osmahneme. K lilku přimíchejte okapaný celer, oloupaná a nakrájená rajčata zbavené jadérek, olivy a kapary. Přimíchejte rajčatový protlak a rozřeďte octem. Odstavte z ohně, osolte, opepřete, ochuťte cukrem a nechte vychladnout. Před podáváním posypte nasekaným oreganem a piniovými semínky.
Zeleninové předkrm můžete podávat jako studené i teplé předkrm. Výborně se však hodí jako teplá příloha k pečenému či dušenému vepřovému i hovězímu masu.

Podobné recepty:

Lehký předkrm z ústřic, Zeleninový džus s paprikou, Kuře na Moravance, Vločková polévka s celerem, Mrkvičková polévka