Vánoční štola

Potřebujeme:

600 g polohrubé mouky, 200 ml teplého mléka (asi 35 ° C), 50 g cukru, 1 vejce, ¼ lžičky kardamonu, ½ lžičky pomleté ​​vanilkové kůry, ½ Čl soli, 275 g změklého másla, 150 g rozinek, 50 g sekaných mandlí , 50 g kyseliny citrónové (krystalické), 2 PL rumu, 50 g kostek kandované pomerančové kůry, 100 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry

Jak na to:

Do mísy vsypte ½ kg mouky, udělejte do ní důlek. Vlijte kvásek z rozpuštěného droždí, cukru a mléka. Poprašte moukou, dejte na 20 min. kynout.
Přidejte vejce, pepř, sůl. Prohněťte tuhé těsto a dejte kynout na 15 min.
Rozinky smíchejte s mandlemi, kyselinou citrónovou, pomerančovou kůrou a rumem. Nechte nasáknout a pomalu vmísíte do těsta.
Po 15 min. kynutí vytvarujte štolu z 20 cm dlouhého válce. Podélně vytvarujte hřeben. Dejte na 20 - 30 min. dokynout a pečte.
Ještě horkou štolu potřeme 75 g másla a pocukrujte.

Podobné recepty:

Jednoduchá vánoční štola, Novoroční bábovka, Vánoční tvarohová štola, Štola od koulidlo, Vánoční cukroví