Tuňák s pomerančovou omáčkou

4.7.2011
Potřebujeme:

3 steaky tuňáka, 1/2 dcl koňaku, šťáva z 1/2 citronu, 3 pol. lžíce olivového oleje, 3 pol. lžíce dobrého worcestru, sůl a bílý pepř dle chuti
Omáčka: 1/2 l šťávy z čerstvých pomerančů, 1 tyčinka skořice, 2 kousky badyánu, 1 dcl portského vína, 1 malá lžička třinového cukru, sůl a bílý pepř dle potřeby

Jak na to:

Šťávu z pomerančů dáme vařit na větší plamen a redukujeme na 1/4 l tekutiny. Chvíli to trvá, tak si připravíme marinádu z koňaku, citr. šťávy a worcestru, do které vložíme steaky tuňáka. Každou chvíli je obrátíme.
Do zredukované šťávy přidáme skořici, badyán, portské víno, rendlík přikryjeme pokličkou a necháme lehce provářet 10 minut. Pak přidáme cukr, slijeme marinádu ze steaků, šťávu řádně promícháme, přidáme dle chuti sůl a bílý pepř. Necháme přejít varem a omáčku, která by měla mít středně hustou konzistenci odstavíme z plamene.
Steaky osušíme papírovými utěrkami a zprudka pečeme na pánvi s olivovým olejem do růžova.
Na talíře dáme opečené americké brambory a steak, který do poloviny přelijeme pomerančovou omáčkou. Zbytek omáčky podáváme v omáčníku.

Autor receptu: Draha Brno

Podobné recepty:

Tuňák s bramborami, Tortellini, tuňák a kopr, Tuňák s tvarohem, Omeleta s tuňákovou pastou, Tuňáková pomazánka