Sýrový chléb

Potřebujeme:

na 1 chléb
500 g hladké pšeničné mouky, 7 g sušeného droždí, 1/2 lžičky cukru, 250 ml vlažné vody, 5 lžic olivového oleje, 2 lžičky soli, špetka pepře, 330 g ementálu, 1 žloutek a 1 lžíce vody na potření těsta

Jak na to:

Z mouky, droždí, cukru, vody, soli, pepře a olivového oleje vytvořte vláčné těsto, které alespoň 5 minut důkladně prohněťte. Z těsta vytvořte bochánek, který nechte na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu, ale raději těsto hlídejte.
Ementál nakrájejte na malé kostičky, přidejte do těsta a dobře propracujte. Těsto vložte do vymazané kulaté formy (24 cm) a nechte ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejte na 170–200 °C.
Žloutek se lžící vody prošlehejte a potřete jím těsto. Pečte 45–50 minut.

Autor receptu: CHLÉB v hlavní roli

Podobné recepty:

Sýrový toast s křenem, Opékaný chléb ve vajíčku se sýrem, Sýrový řízek, Sýrový chléb z domácí pekárny, Opečený sýrový chléb