Kachnička s vybornou nádivkou
1 kachna i s drůbky asi 2kg,5 lžic strouhanky, 1/8l mléka, 2 jablka, 2dl brandy, 250g mletého vepřového masa, 250g mletého hovězího masa, 2 vejce trochu našlehaná, sůl a pepř podle chuti
Jak na to:Kachní krk a poslední dva články odseknutých křídel uvařit v trochu osolené vodě.Kachní drůbky (srdce, játra a žaludek) pomelít na masovém strojku. Přidat v mléce namočenou strouhanku. Oloupat jablka, nakrájet je na kostičky a v kastrolku je zalít 2dl brandy. Přikrýt a krátce podusit.Přidat obojí mleté maso, vejve a dobře promíchat. Osolit , opepřit a je-li směs příliš tuhá tak přidat několik lžic mléka. Rozehřát troubu asi n 180°C.Omytou a dobře osušenou kachnu osolit a opepřit uvnitř i zvenku. Naplnit ji připravenou nádivkou, dobře zašít otvor, nebo ho uzevřít pomocí jehlí (naplnit taktéž krční otvor). Položt kachnu na mřížku v pekáči, nebo přímo do pekáče prsama dolů a zalít ji polévkou z krku a křídel. Přikrýt vrchní částí pekáče a péct ji za občasného podlévání horkou vodou (je-li zapotřeby) a vzniklou šťávou.Asi po 1.5 hodině kachnu otočit prsama nahoru (opatrně uvolnit kachnu od pekáče, aby se kůře napotrhala) a péct ji další asi 1.5 hodiny již bez poklice. Od této chvíle také sbírat s povrchu sádlo, aby se nepřipalovalo. Nějaké sádlo však musí zůstat v pekáči, any se kačenka navysušila.Kačenku přendat na nahřátou servírovací mísu, a vzniklou šťávu v omáčníku. Podávat s bramborovými knedlíky, nebo vařenými brambory a dušeným červeným zelím, chcete-li.
Podobné recepty:Kachnička na zelí a křenu s medem , Papriky se sýrovou nádivkou, Česneková nevařená omáčka, Dary moře s nivou, Brabantové dortíky