Božský zapečený květák se sýrovým bešamelem

Potřebujeme:

1 středně velký květák, 150 g tvrdého sýra, 100 g slaniny, 60 g másla, 3 lžíce mouky, 1/4 l mléka, 1 žloutek, pepř, sůl

Jak na to:

Květák rozdělíme na větší růžičky a povaříme do poloměka v osolené vodě. Do ohnivzdorné misky dáme jednotlivé růžičky květáku a trochu popepříme. Slaninku nakrájíme na kostičky a vysmažíme do křupava. Hotovou slaninu nasypeme na květák, kdo má rád, může i trochu zalít omastkem z výpeku. Uvaříme si jednoduchý bešamel:Zpěníme máslo, přidáme hladkou mouku, jakmile je jíška světlá, přiléváme pomalu mléko, sůl a pepř a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme 3/4 na jemno nastrouhaného tvrdého sýra a mícháme do rozpuštění. Sundáme z plotny, necháme trochu vychladit a přimícháme jeden žloutek. Bešamel krásně zežloutne :) Hotovou omáčkou přelijeme květák, povrch zasypeme zbytkem strouhaného sýra a dáme do trouby. Já peču na 150 horkovzduch cca 40 minut.

Podobné recepty:

Zapečený květák, Zapečený květák, Zapečený květák, Květák zapečený s parmezánem, Květák zapečený s pórkem