Kuličky z nivy

100 g nivy, 130 g másla, 1/2 balíčku žervé (lučiny), hrstka vlašských (lískových) ořechů, sterilovaná kapie nebo čerstvá či nakládaná okurka.
Jak na to:Změklé máslo a žervé (lučinu) třeme vařečkou, přidáme strouhanou nivu, vše promícháme a necháme trochu zatuhnout, aby se nám kuličky lépe tvarovaly. Poté vyválíme v dlaních velikostí zhruba necelé kávové lžičky
Zasuneme do nich čtvrtku vlašského ořechu nebo půlku i celé lískové jádro a obalíme ve strouhaných ořechových jádrech. Ozdobíme kouskem kaple, případně řezem či různě tvarovaným plátkem okurky a upevníme ozdobným bodlem (šavličkou, vidličkou apod.).
Dáme do ledničky nahoru alespoň na dvě tň hodiny ztuhnout, pokud potřebujeme rychle, použijeme na kratší dobu mrazák. Z uvedeného množství připravíme kolem 25-30 kuliček
Masové kuličky s nivou, Masové kuličky Ferrero, Ferrero rošér masové kuličky, Sýrové kuličky, Pomazánka z nivy