Kuře pečené v solném pláąti

Potřebujeme:

1 čerstvé kuře o hmotnosti nejméně 1,7 kg, čerstvě mletý pepř, 1 velký svazek bylinek (např. kerblík, petrželka, bazalka, estragon, dobromysl, tymián), 2 stroužky česneku, 2 kg jemné mořské soli, 2 bílky

Jak na to:

Kuře opláchneme a osušíme. Do povrchu i dutiny vetřeme pepř. Z bylinek otrháme lístky. Česnek oloupeme. Vše najemno nasekáme. Kůži na přístupných místech uvolníme od masa a pod ní zatlačíme bylinkovou směs. Troubu předehřejeme na 180°C. Mořskou sůl nasypeme do mísy a smícháme ji s bílky, až vznikne soudržná tvarovatelná hmota. Nesmí však vzniknout měkké těsto. Jednu třetinu hmoty rozprostřeme v síle 1 cm na dno hlubokého pekáče. Přiložíme kuře a pečlivě ho přikryjeme vrstvou zbývající hmoty. Kuře musí být zcela zakryté. Pekáč zasuneme na spodní lištu trouby a kuře pečeme přesně dvě hodiny.
Kuře podáváme v solném krunýři ozdobené čerstvou zeleninou.

Podobné recepty:

Italské kuře, Pečené kuře, Pečené kuře, Pečené chilli kuře, Pečené kuře s nádivkou